Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Breastfeeding tickers

marți, 1 martie 2011

Tupa de taz şi alte minuni funda(n)te

Tupa mea de taz, în traducere din olguţească, supa de praz, a ieşit o minune. Olga protestează în faţa castronaşului portocaliu cu un conţinut verzui cremos, cerând foarte vehementă tanua, adică o curmală. E clar, nu mai am încredere îi reţetele din Biblia alimentaţiei copilului!

***

Când să mă laud şi eu că am trecut iarna fără răceală, iată, pe joi-vineri, nasul vorbitor al Olguţei. Nici nu apucam să îl şterg, că iar o puneam la suflat. Fără febră, fără gât roşu, moleşeală ori alte accesorii, doar Olguţa vioaie şi nasul şi mai vioi. Dar un minunat prilej pentru cuvinte noi: muci (sună foarte idilic rostit de Olga), funda(n)t pentru nasul înfundat, pastia (pastila homeopată). Plus o descoperire fabuloasă, de una singură: mâneca bluziţei ajută la şters nasul, trasă de la cot până la tiv peste năsuc, pentru satisfacţie maximă!

***

Dadi intră pe uşă după o zi la job, şi, ca de fiecare dată, o întreabă prima pe Olguţa: - Ce faci? După atâta timp, ieri vine şi răspunsul, triumfător: - BINE! Mai târziu, spre seară, căuta pretexte şi contexte să îl spună: Bine! Bine!, la telefon cu buni, cu mătuşica Iaiu (Ralu). Când îi intră un cuvânt în graţii...

***

După una dintre mese, tot ieri, mergea ţanţoşă prin casă, mângâindu-se pe burtica umflată şi spunând pentru ea însăşi:  bebe, bebe, yeyeu! (pentru explicitare, yeye, cuvânt folosit până acum pentru desemnarea raţei, a fost spus, cu tâlc, la vederea mătuşicii Miha, care, da, are un bebe în burtică!).
După câteva ore, Dadi îi spune în glumă: O să faci broaşte în burtă de la atâta ceai (din cana lui tati). Olguţa se mângâie pe burtică şi emite revelator: Oatataua, Oatataua! Ce asocieri minunate!

***

Intru la baie. Până de curând, dădea buzna după om în baie, se agăţa de clanţă şi uşa se deschidea cu ea prinsă, se scandaliza, de parcă îşi pierduse căţelul preferat de partea cealaltă a uşii. Acum vine în fugă, bate cu pumnuţii ei viguroşi, fără să apese clanţa, aşteaptă să îi spui care e "treaba", cu ce intenţii ai ocupat baia, şi fuge răzând, ca şi cum ar avea de dat o veste mai departe. Poate este doar o fază...

După somn!

3 comentarii: