Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Breastfeeding tickers

duminică, 27 februarie 2011

Poveste cu poze despre scuteceala textilă


Verde lămâiţă
Iată un funduţ de Olguţa în scutec de cânepă. Este preferatul meu, scutecul Hemp Hour verde lime. Compoziţia lui este următoarea: chiloţelul - cânepă 55%, bumbac organic 45%, insertul (adică un strat suplimentar de material absorbant aflat în interiorul chiloţelului) 100% bambus. Acest tip de scutec textil îl foloseşte Olguţa noaptea. De fapt, noaptea este sezonul nostru de scutece lavabile.
Începutul
Aflasem de scutecele textile de îndeajuns de mult timp pentru a încerca, cred că de la începuturile Olguţei, ori chiar din timpul sarcinii. Recunosc, nu am aprofundat subiectul acesta. Am preferat comoditatea totală a scutecelor de unică folosinţă. Însă, când Domşoara Cârlionţ a fost deranjată de un eritem îndărătnic, cam pe la un an şi cinci luni, am citit şi răscitit site-ul Cristinei,  bloguri de mămici textiliste şi articole disponibile pe internet, pentru a alege un scutec pe placul...meu (Olguţa nu agreează niciun fel de scutec, şi mai ales "montajul"). Adică să întrunească cele două condiţii ce le-am stabilit în contextul sensibilităţii zonei: materiale naturale şi generozitate la absorbţie, fiind vorba de multe ore de somn (Doamne ajută, neîntrerupt!). Îmi făcusem eu o idee despre ce îmi doresc, însă era nevoie de răspunsuri la puţinele întrebări ce mă rodeau. Aşa că, după un schimb de 16 mailuri cu răbdătoarea (Mulţumesc!) Cristina, hotărârea era luată şi comanda trimisă: achiziţionam primul scutec textil modern! Păi da, modern, căci scutece textile chiar aveam, însă au rămas neutilizate în scopul lor primordial până la incidentul eritemului: adică acele pătrate din finet alb, moale, cu ajutorul cărora mamele şi bunicile noastre ne-au protejat funduleţul până când ne-am deprins cu oliţa. Eu le-am folosit ca şi prosoape de când se născuse Olga. Însă puterea de absorbţie a scutecelor tradiţionale este mică, trebuie schimbate des până la foarte des, şi nu fac faţă perioadelor de somn, cu atât mai mult nopţii, păstrând umezeala pe perioade lungi. De aceea le-am folosit doar ziua, începând chiar din prima zi a sagăi videcării eritemului.
Ei bine, îl comandasem pe dl. verde lime, şi, alături de el, un set de 4 inserturi clasice din cânepă, respectiv pantalonaşul Flip, protecţie pentru scutecul de cânepă. Acesta este un bun absorbant, dar nu este impermeabil, de aceea are nevoie de protecţie. Am primit bonus o rolă de hârtie specială pentru alungarea umezelii şi protejarea scutecului de kaki ori grăsimile din unguenţii folosiţi, dacă este cazul. Super treaba aceasta cu bonusurile!


Am Flip asortat cu Oatataua!

Primit scutecul Hemp Hour, spălat de trei ori pentru creşterea puterii de absorbţie, folosit noaptea! Şi a fost o noapte lungă...Cum era lăudat de altfel, nici un incident, nici o picătură pe afară, nici o pată de pipi pe cearceaf in the morning. Scutecele de unică folosinţă au mai produs ceva surprize de-a lungul nopţilor la capitolul scurgeri, însă Hemp Hour, în scurta sa carieră de până acum, nici una.
Datul înapoi
Mai sunt şi astfel de momente…scutecele tradiţionale, chiar luate de pe sârmă, de la aer curat, nu miroseau bine. Am oprit utilizarea lor pe timp de zi şi am început investigaţia. Cauze? Aşa cum mi-a confirmat şi Cristina, utilizarea oricărui tip de cremă nu le făcea bine, combinat poate şi cu deficienţe de limpezire în maşina de spălat, a reieşit o acumulare de reziduuri şi substanţă grasă între fibrele materialului. De aici mirosul. Soluţia foarte simplă: introducerea unei linguri de oţet la limpezire sau o tură de maşină la 90 de grade fără detergent. Zis şi făcut, finetul iar frumos mirositor, a aer curat de iarnă. Dar am dat înapoi cu folosirea lor până la găsirea unei soluţii mai eficiente. Pur şi simplu, la Olguţa nu au mers conform aşteptărilor mele. Nu îmi amintesc unde am citit că un scutec tradiţional la funduleţul unui bebe este ca o invitaţie la pişu. Dacă nu îl schimbam la o oră, zona se făcea rozalie-roşiatică. Ştiu de ce am nevoie, însă bugetul are limite. Şi ar mai fi ceva: stăruinţă şi răbdare în antrenamentul la oliţă!!! Mai ales răbdare, dacă nu este interesat şi copilaşul.
Continuarea moarte n-are
Obiectivul meu iniţial a fost să scutecesc textil noaptea, dar cu un singur scutec este greu, mai ales că materialul ales, cânepa, are nevoie de un timp de uscare mai lung.
Când s-a ivit ocazia şi oferta în magazinul Cristinei, am comandat “pachetul de noapte”, format din două scutece Hemp Hour (am primit unul natur şi unul ciocolatiu) şi pantalonaşul din lână merinos. Evident, am primit şi un bonus la această ofertă, un tub de lanolină pentru întreţinerea lânii. Pantalonaşul este o minune! Lâna este o minune! Consider că orice bebeluş sau copilaş trebuie să deţină un astfel de pantalon, chiar dacă nu utilizează scutece lavabile. Ţin cald, nu lasă umezeala să treacă, au talia foarte înaltă pentru protejarea  mijlocelului în timpul unui somn agitat, când bluziţele se ridică până la axile (cel puţin la Olguţa se întâmplă). Iată şi o poză, două:

Explorez
De-abia trezită. Am visat oiţe merinos




















Am fost întrebată de ce am ales să cumpăr aceste scutece relativ scumpe, putând, în schimb, pe timpul nopţii, să îmbrac copilul cu chiloţei simpli, de bumbac, iar patul cu cearceaf impermeabil. Pentru noi nu s-ar fi potrivit această soluţie, deoarece Olguţa doarme peste pernele din pat, cu picioarele pe perna lui Dadi şi capul la mine (ori invers). Plus că întreaga noastră căutare a pornit de la nevoia de protecţie sporită noaptea împotriva umezelii, pe care un chiloţel simplu o menţine.

Cred că povestea de-abia a început, chiar dacă târziu. Contează şi momentul, adică la începuturile scutecelii, nu atât de aproape de perioada tranzitului la oliţă. Poate la următorul bebe...


Bau!



3 comentarii:

  1. Interesant! O să mă mai gândesc şi eu ca soluţie pentru nopţi mai uscate, deşi sunt convinsă 100% de tine acum. La începuturile scutecelii noastre şi eu am avut intenţia să utilizez scutecele textile dar am constatat(din cele citite)că o să am o problemă cu mirosurile(şi din cauza spaţiului mic de uscare a rufelor).

    RăspundețiȘtergere
  2. nice! multumim frumos pentru post, oana!
    dar n-am inteles ceva: olguta are chilotel ziua si scutec textil noaptea?

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu, ziua ne-am întors la scutecele de unică folosinţă (după eşecul cu cele tradiţionale), până îndrăznesc să investesc în mai multe scutece textile din bambus ori microfibră(soluţie care nu mă atrage, fiind deja mare Olga), ori să facă Olguţa un salt miraculos de la oliţa duşman la oliţa prieten, sau combinaţia celor două soluţii de mai sus. Sper că povestea nu a fost atât de confuză în relatarea faptelor:)

    RăspundețiȘtergere